Header image
 

 
 

Albanien

 

Albanien ligger i sydöstra Europa och gränsar till Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland. Albanien har också en kust till Adratiska havet som är en del av Medelhavet. Landets huvudstad heter Tirana och har över 400 000 invånare. Albaniens yta är 28 748 km² med en befolkning på 3,2 miljoner.

Största sjön heter Shkodersjön och den högsta bergspunkten är Korab på 2751 m ö h.

Historia

År 1990 avslutades 44 år av socialistiskt styre. Under den kommunistiska tiden var landet känd för sin isolationism som inte bara skilde landet från Europa och västvärlden, men också från länder i samma politiska gruppering, till exempel Kina, Sovjetunionen och Jugoslavien. När östblocket rasade i och med Berlinmurens fall verkade det som om Albanien ville hålla fast vid sin linje. Övergången har varit plågosam med korrupta regeringar stor arbetslöshet och utbredd organiserad brottslighet.

Geografi

Albaniens geografi är mycket bergig. Det högsta berget (2 753 meter högt) är Korab. Kustslättens klimat är av medelhavs typ med het torr sommar och sval regnig vinter. Bergen är skogbeklädda på vissa område. Landet gränsar till Montenegro och Kosovo i norr, Makedonien  i öster, och Grekland söder. Albanien har också en kust till Adriatiska havet.

Ekonomi

Sedan 1992 har Albanien utvecklats från en totalitär regim med centralplanering till en ung demokrati med marknadsekonomi.

Klimat

Albaniens har en kust längst det Adriatiska havet och det Joniska havet.  För att vara ett så litet land har Albanien ett stort antal olika klimatzoner. Det kustnära låglandet har ett typiskt medelhavsväder medan höglandet har ett kontinentalt medelhavsklimat. Vädret varierar mycket mellan norr och söder, både på låglandet och i inlandet. Låglandet har milda vintrar med en medeltemperatur på 7 °C. Sommarvädret kan ha hög luftfuktighet och en medeltemperatur på 24 °C.

Religion

Muslimer 70%, kristet ortodoxa 20%, katoliker 10% Albaner utgör den största etniska gruppen i landet 98 %, därefter är det greker 1,8 %, makedoniern 0,7% och övriga 0,1 %.

Snabbfakta

Huvudstad: Tirana.
Yta: 28 748 km2.
Högsta punkt: Korabit 2 751 m ö h.
Längsta flod: Drina 282 km.
Största sjö: Ahkodersjön 370 km2.
Folkmängd: 3 639 000 inv.
Statsskick: republic
Officiellt språk: Albanska.
Religiösa tillhörigheter: Muslimer 70%, kristet ortodoxa 20%, katoliker 10%.
Myntenhet: 1 lek = 100 quintars.
Bruttonationalprodukt (BNP) per capita:
Huvudnäringen i procent av BNP: Jordbruk och fiske 32 %, gruv och tillverkningsindustri 44,6 %, handel/transport/service 16,3 %.

 


Header image

Skicka mailheader image 2

header image 2