Header image
 

 
 

Andorra

Landet har 72000 invånare och är 468 km2. Landet gränsar med Spanien och Frankrike. I Andorra använder man valutan: Euro (EUR).

Historia

Karl den store erövrade landet ifrån morerna på 800 talet. Kort kan ändå sägas att hans rike, när det var som störst, sträckte sig ända från Spanien (där araberna blev för svåra) till Östersjön (där danerna - dvs danskarna - satte stopp för vidare härjningar). Karl den store är en av de mest berömda personligheterna från den här tiden. I och med att Karl den store erövrade Andorra så fick också landet en självständighet som de inte haft tidigare. Dock påstås det att landet även tidigare, längre tillbaka, styrt sig själva. År 1278 fick Andorra sina nuvarande gränser och det var också då den spanska biskopen av Urgel och den franska greven av Foix kom överens om att dela på överhögheten över landet. Grevskapets rättigheter övergick på 1700 talet till den franska staten. Genom sitt isolerade läget har Andorra tills helt nyligen varit ett gammaldags samhälle, med mycket liten kontakt med andra länder än Frankrike och Spanien. Med växande turism och telekommunikation har den unga staten dock tagit steget in i det moderna Europa.

Geografi

Andorra ligger i östra Pyrenéerna, och består därför främst av ojämn bergsterräng, och landet har en medelhöjd över havet på 1 996 meter. Högsta punkten är Coma Pedrosa på 2 946 meters höjd.

Ekonomi

Med anledning av Andorras skidanläggningar och tullfria varor, utgör turismen en viktig källa i landets ekonomi. Turismen står för hela 80 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP). I Andorra betalar man inte intäktsskatt vilket är ett skatteparadis för många. Detta är anledningen till att många utländska privatpersoner och företag flyttar till Andorra. Banker och export av el är andra viktiga intäktskällor för landet.

Klimat

Andorra har ett tempererat klimat, men dess höga höjder gör att snö är något vanligare under vintern, och att somrarna är något kyligare.

Religion

Romersk katolicism är den största religionen.

Snabbfakta

Huvudstad Andorra la Vella
Regering Parlamentarisk demokrati
Valuta Euro (EUR)
Yta total: 468 km2
vatten: försumbart
Befolkning 70 540 inv.
Språk Katalanska
Religion Romerska katoliker
Landsnummer 376
Internetdomän .ad
Tidszon UTC +1

 


Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2