Header image
 

 
 

Belgien

Belgiens huvudstad är Bryssel. Landet har 10,4 milj invånare och en total yta av 30510 km2. Belgien gränsar till Frankrike, Nederländer, Tyskland och Luxemburg. I Belgien använder man valutan: Euro (EUR).

Historia

Belgien var under medeltiden, tillsammans med nuvarande Nederländerna, en del av det Tysk-romerska riket.  När Belgien efter napoleonkrigen blev självständigt från Spanien antogs enbart franskan som officiella språk - ett beslut som grundlade språkkonflikten, som det moderna Belgien fortfarande brottas med. Under det koloniala tidevarvet rådde även Belgien över ett antal kolonier, Belgiska Kongo, med näraliggande Ruanda-Urundi, nuvarande Rwanda och Burundi. Under 1950-talet började avkoloniseringen där bl.a. Kongo blev självständigt 1960. Banden till Kongo och Afrika finns kvar. Det bor bl.a. många människor med rötterna i kolonierna i dagens Belgien. Vid samma tid började det stora engagemanget inom EG/EU där Belgien var ett av grundarländerna. Belgiens huvudstad Bryssel är EU´s maktcentrum. 1957 var Bryssel värd för världsutställningen. Belgien anslöt sig till NATO 1949 och är en av de ursprungliga EU-staterna. Som centrum för EU-administrationen har Bryssel fått världspolitisk betydelse.

Geografi

Bryssels kustområde sträcker sig knappt sju mil utmed Nordsjön. Landskapet här är platt, öppet, och bördigt. Längre in i landet reser sig bergen och längst i söder ligger bergskedjan Ardennerna. I Ardennerna sträcker barrskogen ut sig och högsta punkten är berget Botrange med 694 meters höjd. Genom landet rinner de två stora floderna Schelde och Maas. Landet satsar mycket på cykelturism och vandringsleder och man har skapat många naturparker. I Belgien är cykel en nationalsport.

Ekonomi

Belgiens ekonomi är mycket modern. En förklaring till detta är landets tidiga och snabba industrialisering, dess fördelaktiga geografiska placering och det välfungerande transportnätverket. De viktigaste exportvarorna är livsmedel, bilar, petroleumprodukter och textilier. Belgien är även känt för sin chokladproduktion och ett stort utbud av ölsorter. Mer än 80 procent av råvarorna för dessa industrier är dock importerade. Efter att efterfrågan på landets exportvaror sjunkit drastiskt under början av 1980-talet, gick Belgien in i en långvarig ekonomisk nedgångsperiod. En stor utlandsskuld och en föråldrad industri var två av flera anledningar till detta. Regeringen satte igång omfattade reformarbete på 1990-talet, och idag är ekonomin i stabil förbättring.

Klimat

Belgien har i stor sett ett tempererat havsklimat. Dock finns det mellan de olika regionerna stora skillnader. Dessutom är vädret mycket varierande. Genomsnittstemperaturen i landet ligger på 11, 2 grader. Det finns tre olika klimat. Ett havsklimat längs kusten och i de områden som ligger mer inåt landet. De mellersta områdena i Belgien har ett tempererat havsklimat. De bergiga områdena öst om Maas och Sambre har ett kontinentalt klimat. Juli och augusti är de varmaste månaderna och januari och februari de kallaste månaderna i Belgien.

Religion

De 5 största religionerna (katolicm, protestantism, anglicism, judendom, islam). De flesta belgarna är romersk-katolska. Det är inte många som fortfarande går i kyrkan varje söndag, utan kyrkorna är ganska tomma i städerna men med lite mer folk ute på landsbygden.

Snabbfakta


Huvudstad: Bryssel
Regering: Monarki
Valuta: euro
Yta total: 30 530 km2
vatten: -
Befolkning: 10,5 milj inv.
Tidszon: +1


 


Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2