Header image
 

 
 

Bosnien Hercegovina

Bosnien och Hercegovinas uvudstad är Sarajevo. Landet har 4.6 milj invånare och en yta av 51129 km2. Grannländer är Kroatien, Serbien och Montenegro. I Bosnien och Hercegovina använder man valutan: Konvertibilna marka.

Historia

Under antiken befolkades området av illyriska stammar, och vid tiden för Kr.f. erövrades det av romarna. På 500-talet e.Kr. befolkades Bosnien och Hercegovina av slaver. Under Tvrtko I (1353–91), blev Bosnien en stormakt. Under påföljande decennier erövrades Bosnien och Hercegovina av de osmanska turkarna. Osmanska riket fick många slaver att konvertera till islam för att få beålla sina rikedom, men därtill kom att ortodoxa balkanfolk på 1700-talet fick bosätta sig i de nordvästra gränsområdena, något som gav Bosnien och Hercegovina en splittrad religiös och etnisk kartbild. År 1878 ockuperades Bosnien och Hercegovina av Österrike–Ungern, som 1908 annekterade området. Efter första världskriget infogades Bosnien och Hercegovina i serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike, från 1929 kallat Jugoslavien. Området var bas för partisanerna under andra världskriget. Under Jugoslaviens upplösning sönderföll Bosnien och Hercegovina, som förklarade sig självständigt 1992, i krig mellan serber, kroater och muslimer, med etnisk rensning och blodiga krigsförbrytelser. Sedan NATO ingripit 1995 framtvingades en kompromiss, varefter Bosnien och Hercegovina har utvecklats i riktning mot fred och demokrati. Sarajevo är huvudstaden i Bosnien-Hercegovina. Men det är mycket mer än så.c Sarajevo är den enda staden i världen där man idag kan utöva vilken religion man precis vill utan att få ett minsta problem. Sarajevo är den enda staden i hela Europa med över 1200 Kyrkor, Moskèr och synagogor men idag finns det ochså hinduistiska och budistiska tempel mitt i stan. Och det bästa är att alla dessa religiösa byggnader ligger inom omkretsen av ett par meter vilket gör hela saken så pass unikt.

Geografi

Bosnien-Hercegovina är mestadels bergigt och bergen utgörs företrädesvis av de Dinariska Alperna. Bergslandskapet är utmärkt för skidåkning och andra vintersporter. Här gick OS 1984 vilket säger en del om kvaliteten i backarna. Det finns stora mängder orörd natur vilket gör landet idealiskt för vandringar. Klimatet är medelhavskt utmed kusten för att övergå till ett milt alpklimat i bergen. Genom landet går flera stora floder. Una rinner genom de nordvästra delarna. Neretva rinner genom Herzegovina och räknas till den djupaste floden i Europa med vackra klippformationer som kantar floden. Tara River går igenom en stor nationalpark med storslagen natur. Floderna Pliva, Vrbas och Janje skapar ett helt eget vattenområde i den bosniska regionen. Här finner man förutom en enastående natur också många kulturhistoriska sevärdheter inklusive slott och fort.

Ekonomi

Bosnien-Hercegovina är ett land under utveckling efter Balkankriget. På 1980-talet var detta ett mycket populärt semestermål för Européer, men det försvann under kriget. Man satsar på EU-medlemskap och för varje dag blir landet allt säkrare och stabilare och alltfler turister söker sig hit återigen för att uppleva den sagolika naturen i bergen eller utmed den härliga Medelhavskusten.

Klimat

Belgien har i stor sett ett tempererat havsklimat. Dock finns det mellan de olika regionerna stora skillnader. Dessutom är vädret mycket varierande. Genomsnittstemperaturen i landet ligger på 11, 2 grader. Det finns tre olika klimat. Ett riktigt havsklimat längs kusten och i de områden som ligger mer inåt landet. De mellersta områdena i Belgien har ett tempererat havsklimat. De bergiga områdena öst om Maas och Sambre har ett så kallat kontinentalt klimat. Juli och augusti är de varmaste månaderna och januari och februari de kallaste månaderna i Belgien.

Religion

I Bosnien och Hercegovinas råder det religionsfrihet. Befolkningen bestå av ca 44 % muslimer, medan de kristna fördelades på: 32 % ortodoxa och 17 % romerska katoliker av totalbefolkningen.

Snabbfakta


Yta: 51 129 km2.
Högsta punkt: Maglic 2 387 m ö h.
Längsta flod: Sava 940 km.
Största sjö: km2.
Folkmängd: 4 000 000 inv.
Statsskick: Republik
Huvudstad: Sarajevo.
Officiellt språk: Bosniska, Serbiska, Kroatiska
Religiösa tillhörigheter: Muslimer( som är den största gruppen), Ortodoxa och Katoliker.
Myntt: Konvertibel Marka (1 BAM = 5,047 SEK mars 2010).
Viktigaste näringar: Skogs- och träindustri, jordbruk, kraftproduktion och metallindustri .


 


Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2