Header image
 

 
 

Cypern

Cypern är en ö i östra Medelhavet. Formellt en självständig republik men uppdelad på en sydlig grekcypriotisk och en nordlig turkcypriotisk del. Öns bredd från norr till söder är 96 kilometer, dess största längd från öster till väster är 224 kilometer. Kustlinjen är 780 kilometer med klippor och sandstränder.

Historia

Cypern kommer ifrån det latinska ordet Cuprum som betyder koppar. Cyperns historia kan spåras ända tillbaka till tiden för den yngre stenåldern, till ungefär år 7000 f.Kr. På Cypern upptäcktes enorma kopparfyndigheter; dessa fynd föregick bronsåldern och förde med sig oändliga rikedomar. Mineralen var så viktig för landet att en tidigare aldrig skådad export ledde till en "guldålder" åren 1400-1050 f.Kr. Vid denna tid började grekerna från fastlandet bosätta sig på Cypern och gjorde den till ett grekiskt land. Från dessa forna tider har landet bevarat sitt grekiska arv, språket, traditionerna och livsstilen. Öns ställning var sådan att mer än tio olika härskare härskade där under de kommande 27 seklen. På så sätt har dess karaktär under årens lopp berikats med drag från olika raser, kulturer och religioner.

Geografi

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet (efter Sicilien och Sardinien) och är belägen i dess östra del en bit utanför Turkiets sydkust. Cypern ligger egentligen i Asien, men av historiska och kulturella skäl anses ön tillhöra Europa. Turkiet ligger 75 kilometer norrut och andra grannländer inkluderar Syrien och Libanon i öst, Israel i sydöst, Egypten i syd och Grekland i nordväst. Cypern ligger geografiskt närmare bland annat Libanon än Grekland. På Cypern råder medelhavsklimat, med torra somrar och varierande regniga vintrar. Sommartemperaturerna varierar från svalt i bergsområdena, som i Troodosbergen, till varmt på låglandet. Vintertemperaturerna är milda på de lägre platserna, där snö även förekommer. I Troodosbergen ligger temperaturerna betydligt lägre, och man får tillräckligt med snö för säsongsöppna skidbackar. I Troodosmassivet ligger Cyperns högsta berg, Mount Olympos, som når 1 921 m ö h.

Ekonomi

Cyperns ekonomi har präglats av stark tillväxt i många år, med full sysselsättning och stabilitet, externt och internt. De viktigaste sektorerna, en växande servicesektor, industri och jordbruk och resten av ekonomin frodas av en bra infrakstruktur. Cyprioterna kan glädja sig åt en internationellt sett hög genomsnittsinkomst – ungefär SEK 130.000 om året. Följande fakta kommer från (norska) UD:s lands- og reiseinformasjon: Valuta: Euro € fr o m. 01.08 (Nord-Cypern: Turkisk lira) BNP: Republiken Cypern USD 20,51 mrd. 2007 (Nord-Cypern USD 1,86 mrd) 2006 BNP-tillväxt: republiken Cypern % 2007 (Nord-Cypern -2 % 2006) BNP per invånare: USD 27100 2007, ( Nord-Cypern 11.800 2006). Arbetslöshet: 3,8 % 2007 (Nord-Cypern 9,4 % 2005) Världsbanken karaktäriserar Cypern som ett höginkomstland. Med bara 800.000 invånare är Cyperns ekonomi mycket liten, och det märks naturligtvis i form av stora svängningar i ekonomiska storheter som BNP och handelsbalans. Dessutom har man svårt att få till stånd stora produktionsenheter som kan konkurrera på en global marknad. Turismen svarar för ca 22% av BNP. Cypern exporterar också matvaror och textilier. Landets viktigaste handelspartners är Storbrittanien och Grekland, men man förväntar sig ökad handel med andra EU-medlemmar. Norra Cypern Ett effektivt handelsembargo har har lett till omfattande problem för norra Cypern och stort ekonomiskt beroende av Turkiet. Den ekonomiska tillväxten och BNP per capita är mycket lägre än på den grek-cypriotiska sidan och levnadsstandarden beräknas ligga på 25 – 30% av den i söder. Man har importerat Turkiets höga inflation och myndigheterna saknar en egen statsbudget. Turk-cyprioterna drabbas av starka prishöjningar på allt från mat till bostäder.

Klimat

Cypern har ett typiskt medelhavsklimat vilket betyder soliga somrar och regniga vintrar. Regnperioden börjar i Oktober och slutar runt April, men den största delen av regnet kommer mellan November och Februari. Även om det kallas regnperiod, brukar det oftast vara fler soldagar än regndagar.

Religion

I den södra delen tillhör de flesta den grekisk-ortodoxa kristendomen och i norr är det sunnitisk islam som gäller. Det finns även religiösa minoriteter av judar, armenisk-ortodoxa, romerska katoliker och anglikaner. Turkcyprioter är sunnimuslimer, medan grekcyprioter huvudsakligen är grekisk-ortodoxa och nästan alla tillhör Cyperns grekisk-ortodoxa kyrka

Snabbfakta


Yta: 9 251 km2
Folkmängd: 1,1 miljon invånare
Huvudstad: Nicosia
Folkrikaste städer: Nicosia (217 600 invånare), Limassol (172 100), Larnaca (53 500)
Viktigaste språk: grekiska, turkiska
Statsskick: republik
1 euro = 100 cent
Högsta berg: Olympus (1 951 m ö.h.)

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2