Header image
 

 
 

Frankrike

Frankrike är en republik i västra Europa. Landet gränsar till Belgien i Nordväst till Tyskland i öster och till Monaco, Italien och Schweiz i sydöst. Frankrike gränsar även till Andorra i söder.Landet har kust mot Atlanten, engelska kanalen och Medelhavet. Frankrike har även territorier utanför Europa i form av Franska Guyana i Sydamerika, ögruppen Guadalope och ön Martinique i Karibien samt ön Réunion som ligger i Indiska oceanen, öster om Madagaskar. Om man undantar Ryssland så är Frankrike Europas största land.

Historia

Det som idag är Frankrike var den romerska provinsen Gallien under 100-talet före Kristus. Under 300-talet efter Kristus invaderades området av det germanska folket Frankerna, därav det svenska namnet Frankrike. På 400-talet blev landet monarki och förblev så ända till 1792 då franska revolutionen (startad 1789) gjorde landet till republik. 1799 tog Napoleon makten i Frankrike, och vid hans fall blev landet åter monarki ett kort tag innan den andra republiken utropades med Louis-Napoleon Bonaparte som president. Han avsattes efter att ha utropat sig själv till kejsare och i samma veva utropades den tredje republiken. Frankrike tillhörde segermakterna under både första och andra världskriget men mycket blev förstört och landet led svårt under båda krigen. 1958 genomförde general de Gaulle en stor reform som ledde till den femte republiken och dagens Frankrike. Frankrike är en av grundarna till EU, de är medlemmar i NATO och är ett av fem permanenta medlemsländer i FN:s säkerhetsråd. Nuvarande presidenten heter Jacques Chirac. Varje år besöker 77 miljoner turister Frankrike, vilket gör landet till världens populäraste turistdestination enligt Världsturismorganisationen WTO.

Geografi

Frankrike är Västeuropas största land. Till Frankrike räknas även de utomeuropeiska områdena Franska Guyana, Guadeloupe, Martinique och Réunion. Utöver dessa finns ett antal territorier med visst självstyre, bland annat Franska Polynesien och Nya Kaledonien. Det franska landskapet är väldigt skiftande. Alperna som är snötäckta året runt ligger bara ett par timmars bilfärd från Rivierans varma badorter. I Provence finns lavendelfält och olivlundar, och i norra Frankrike liknar landskapet nästan det svenska (förutom vinodlingarna då). Genom Frankrike rinner flera stora floder, bland annat Loire, Rhône och Seine.

Ekonomi

Den franska ekonomin är en av världens högst utvecklade och är starkt inriktad på högteknologi. Den räknas som världens femte största efter USA, Kina, Japan och Tyskland. Enligt WTO var Frankrike 2003 världens femte största varuexportör efter USA, Tyskland, Japan och Kina och den fjärde största importören efter USA, Tyskland och Kina. Enligt OECD hade Frankrike 2003 störst andel utländska investeringar (räknat i procent) före USA och Belgien. Stora områden med bördig mark, användningen av modern teknologi och subventioner har tillsammans gjort Frankrike till Västeuropas ledande jordbruksnation. Frankrike har också en ledande rymdindustri och är den enda europeiska nation som har en nationell rymdhamn - förutom Esrange i Sverige. Frankrike lockar årligen 79 miljoner turister, vilket är betydligt fler än vad som bor i landet.

Klimat

Frankrike har ett tempererat klimat med varma somrar och kyliga vintrar. Kring medelhavet är klimatet mildare än i övriga landet, men här kan å andra sidan mistralvinden blåsa rätt ordentligt. Att möta våren i Paris sägs vara bland det bästa man kan göra. Ur trängselsynpunkt finns ingen rekommenderad tid att besöka staden, den är full av turister året runt. Bästa tiden att besöka övriga landet varierar eftersom klimatet är så olika. Fransmännen själva har ofta semester i augusti.

Religion

51 % av befolkningen är romerska katoliker, 31 % icke troende, 4 % muslimer, 3 % protestanter, 1 % judar. Sedan 1905 har Frankrike en lagstiftning som skiljer på kyrka och stat och som erkänner religionsfriheten.

Snabbfakta


Statsskick: Republik
Folkmängd: 58, 2 miljoner
Valuta: Euro
Språk: 90 % talar franska, minoritetspråk är provensalska , baskiska, tyska och arabiska
Religion: 90 % är katoliker, övriga protestanter och muslimer.
Tid: svensk tid.
Yta: 543 965 kvadratkilometer
Huvudstad: Paris 9,3 miljoner invånare (med förstäder)
Övriga större städer: Lyon 1,3 miljoner invånare, Marseille 1,2 miljoner, Lille 1,1 milj.
Högsta berg: Mont Blanc 4810 meter över havet. Största sjö: Genevesjön 5648 kvadratkilomer
Längsta flod: Loire 1020 kilometer, Rhone 812 kilometer, Seine 776 kilometer.

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2