Header image
 

 
 

Italien

Fastlandet är en halvö vid namn Apenninska halvön. Landet innefattar även öarna Sicilien och Sardinien. Italien gränsar i norr till Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien. Det bor över 57 miljoner invånare i Italien och de flesta bor i de norra delarna. Huvudstaden Rom ligger på fastlandets västra kust och det bor 2,7 miljoner invånare i staden.

Historia

Det romerska riket kontrollerade i stort sett alla länder kring Medelhavet och har haft stort inflytande på styrelseskick, lagar och arkitektur i väst. Den romerska kulturen har lämnat kvar ovärderliga kulturminnesmärken och monument i Italien. Amfiteatern Colosseum och Forum Romanum är landmärken för Rom och var stadens arena för gladiatorkamper samt offentliga plats för politiska möten och handel. Efter Romarrikets fall splittrades landet i flera mindre delar. På 1300-talet var den katolska kyrkan och påvedömet mycket mäktigt. Under medeltiden utvecklades ekonomiskt framstående handelsstäder och det gav goda förutsättningar för såväl kultur som vetenskap. Landet agerade mellanhand i handeln mellan Västeuropa och Orienten stärktes och invånarantalet steg i höjden. Peterskyrkan byggdes på 1500-talet och skulptören och målaren Michelangelo ledde den sista etappen av byggarbetet. Italien enades först 1861 och det var vid denna tidpunkt ett land med stora inre spänningar, svåra ekonomiska problem och utbredd fattigdom och analfabetism. Den nya nationalstaten strävade efter en brytning med den katolska kyrkan. Under början av 1900-talet satt fascisterna vid makten, men efter 2:a världskriget satsades det mycket på förbindelser och samarbete med andra länder. Den ekonomiska tillväxten efter de två världskrigen lade grunden till den moderna välfärdsstat som Italien är idag. Italien finns bland de största industriländerna och är medlem i EU, NATO och G8-gruppen.

Geografi

Naturen i Italien är mycket varierad och mycket uppskattad. I norra Italien finner man italienska Alperna med flera skidorter. Här finner man Italiens högsta punkt Mont Blanc som sträcker sig 4 808 meter över havet. Nedanför Alperna rinner floden Po och runt den breder den bördiga och Po-slätten ut sig med ett platt landskap ner mot Medelhavet. Området är också ett starkt industriområde med mycket god ekonomi. Utmed kusterna finner man flera områden med härliga vidsträckta sandstränder och här finns många semesterparadis för soldyrkare. I mitten av Italien finner man det bördiga, vackra och kulliga området Toscana, känt för sin fina kultur och sina vinodlingar. På östra sidan Italien, nära slovenska gränsern finner man flera intressanta hamnstäder med anrik och intressant historia, varav den mest kända är Venedig, byggd på vatten.

Ekonomi

Italien har idag en avancerad och mångsidig industri och är en av världens största ekonomier. Landet är ledande inom industridesign, maskiner och biltillverkning och har en central roll i den internationella modebranschen. Jordbruket har allt mer fått ge vika för den industriella utvecklingen och från 1950- till 70-talet mer än tredubblades den italienska industrin. Italien har under de senaste åren haft problem med hög inflation och arbetslöshet, trots den snabba utvecklingen. Detta beror på politisk instabilitet, beroendet av importerade råvaror och energi och ett dåligt reglerat skattesystem. Italien exporterar främst till andra europeiska länder men har också en hel del handel med länder som USA och Australien.

Klimat

Klimatet är tempererat i största delarna av Italien och varierar den del över landet. Alpint klimat råder i italienska Alperna och Medelhavsklimatet finner man främst utmed de västra och södra kusterna. Italien var ett av de länder som grundade EU och man använder sig av Euro som valuta. Italien är ett mycket välutvecklat land och ett land som tar emot en stor turistström varje år tack vare naturen och kulturen i landet och dess härliga läge vid Medelhavet.

Religion

Befolkningen i Italien är huvudsakligen katoliker, med en minoritet protestanter i en liten del av norra Italien och minoritetsgrupper av judar, muslimer och hinduer

Snabbfakta

Huvudstad: Rom
Statsskick: Republik
Folkmängd: 58 miljoner
Yta: 301 000 km2
Invånare per km2: 193
Största religion: Katolicism
Största språk: italienska
Största städer: Rom, Neapel och Milano
Valuta: Euro
Nationaldag: 2 juni

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2