Header image
 

 
 

Liechtenstein

Liechtenstein är ett bergsland som i väster begränsas av Rhen. Sluttningarna mot Rhendalen hyser huvuddelen av bebyggelsen. Öster om Saminadalen finns de högsta bergstopparna.

Historia

Området har varit bebott sedan stenåldern och ingick under antiken i den romerska provinsen Raetia. Under folkvandringstiden befolkades trakten av alemanner. Dagens Liechtenstein uppstod 1719 genom en sammanslagning av två riksomedelbara områden, Schellenberg och Vaduz, under det österrikiska furstehuset Liechtenstein. Åren 1815–66 tillhörde Liechtenstein Tyska förbundet, varefter Liechtenstein blev en suverän stat med tull- och myntunion med Österrike. Denna upphörde efter första världskrigets slut 1918. Sedan 1920-talet har Liechtenstein i stället haft en liknande union med Schweiz. Liechtenstein gick med i FN 1990 och accepterade ett EES-avtal 1995.

Geografi

Trots sin ringa storlek kan Liechtenstein delas in i tre topografiskt olika områden; Rhensänkan belägen 450 meter över havet med toppen Grauspitze som når 2 599 meter över havet. Bergen hör till Rätikon och utgör gränszonen mellan den västalpina helvetiska skållan och den östalpina. Stora delar av bergsområdena är täckta av så kallat flysch, nedbrytningsprodukter från den alpina veckningen. För övrigt varierar klimatet efter höjden över havet. Nederbörden uppgår normalt till 1 050 till 1 200 millimeter per år men uppe i bergstrakterna kan den stiga upp till 1 800 millimeter. Somrarna är ofta varma och en varm sommardag är det inte ovanligt med över 25 °C, på vintrarna kan temperaturen gå ner till -15 °C. Cirka 25% av Liechtenstein är skogklätt, skogar som till stor del är planterade och fattiga på övriga växter. Djurlivet i skogstrakterna är även fattigt. Uppe på de alpina ängarna, belägna ovanför skogarna och vinbergen finns ett rikt liv av både fauna och flora. 1989 blev 60 km² bergsområde (ca 37,5% av Liechtensteins yta) naturskyddat. Det finns även nio mindre naturreservat.

Ekonomi

Fursten av Liechtenstein är en av världens rikaste statsöverhuvuden, och befolkningen i landet har en av de högsta levnadsstandarderna i världen. Liechtenstein har en viktig finanssektor, de fem största liechtensteinska bankerna har omkring 1 400 anställda, och många internationella banker har också etablerat sig i Liechtenstein. LGT Bank ägs av furstefamiljen. Precis som i Schweiz lovar bankerna att inte lämna ut information om sina kunder. Under 2008 briserade trots detta en stor skattehärva efter att en tidigare LGT-anställd sålt stora mängder kontoutdrag till tyska myndigheter. Landets industri präglas av en stor produktion av dyra specialprodukter. Valutan i Liechtenstein är schweizisk franc, men landet har även egna mynt som används vid speciella tillfällen

Klimat

Klimatet varierar kraftigt efter terrängförhållandena men är av mellaneuropeisk kontinental typ med varma somrar och kalla vintrar. Skog, huvudsakligen planterad, växer på en fjärdedel av ytan, och med undantag av de alpina ängarna är flora och fauna artfattiga.

Religion

Ca 90 % av befolkningen är katoliker.

Snabbfakta

Yta: 160 km2
Folkmängd: 34 500 invånare
Huvudstad: Vaduz
Folkrikaste städer: Schaan (5 800 invånare), Vaduz (5 100)
Nationaldag: 15 augusti (Marie himmelsfärdsdag)
Högsta berg: Grauspitze (2 599 m ö.h.)

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2