Header image
 

 
 

Litauen

Republik Litauen – landet vid östra Östersjön. Landets yta – 65,3 tusen kv. km; 3,435 milj invånare.1990 återtog Litauen sin självständighet. 2004 blev Litauen medlem i EU och NATO

Historia

Den moderna litauiska staten föddes ur första världskriget då Litauen, som då var en del av det ryska kejsardömet, ockuperades av Tyskland. Därefter utropade Litauen sin självständighet den 16 februari 1918. 1940 hamnade Litauen under sovjetiskt styre. 1941 anföll tyskarna och Litauen fick istället utstå tysk ockupation fram till 1944, då landet återigen ockuperades av Sovjetunionen. Den 11 mars 1990 förklarade sig Litauen på nytt självständigt och sedan 2004 är Litauen medlem i både EU och NATO.

Geografi

Litauen är till största delen ett låglänt land klädd av stora skogar. Det finns många sjöar i området. Skogarna är till övervägande delen barrskog men även blandskog förekommer. Kusten har många långa sandstränder som lockar till bad

Ekonomi

Övergången från planekonomi till marknadsekonomi ledde till en stark tillbakagång för hela ekonomin under det första året av självständighet. Den ekonomiska återhämtningen inleddes 1994 och fortsatte med en reell BNP-ökning på 3,0 % under 1995, 4,2 % under 1996, omkring 5,7 % under 1997. Den största industrin i Litauen är textilindustrin som framförallt är specialiserad på linnetillverkning. Litauen är även den största tillverkaren av bildskärmar och annan elektronisk industri i Europa. Den huvudsakliga såväl exporten som importen utgörs av mineraloljeprodukter och mineralbränsle. Råolja importeras främst från Ryssland och förädlas sedan på oljeraffinaderiet Mazeikiu. Därefter exporteras den raffinerade oljan till bland annat Sverige. Man exporterar även elektronisk utrustning, maskiner och verkstadsprodukter.

Klimat

Klimatet utmed kusten är ganska fuktigt och milt för att övergå till ett lite skarpare inlandsklimat inåt land med kallare vintrar och varma somrar.

Religion

Ca 90 % av befolkningen är katoliker.

Snabbfakta

Statsskick: Republik
Huvudstad: Vilnius
Yta: 65 000 km²
Folkmängd: 3,3 miljoner
Valuta: litas

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2