Header image
 

 
 

Malta

Till skillnad från Sverige har Malta i princip enbart två årstider, sommar och vinter. Ett ökande problem för landet är dess tillgång på sötvatten. Över hälften av vattnet som används av byborna är i dag avsaltat. Klimatet tillåter landet att producera mycket jordbruksvaror som exempelvis citrusfrukter och vin.

Historia

Malta har varit bebott sedan ca 5000 f.Kr. Den äldsta befolkningen var jordbrukare som invandrade från Sicilien. Ca 3500–2500 f.Kr. restes megalitiska stentempel. På 500- eller 400-talet f.Kr. kom öarna under Karthagos välde och tillföll romarna 218 f.Kr. Rom, och senare Bysantinska riket, behöll makten till 870 e.Kr., då öarna erövrades av araber. På 1090-talet erövrade normanderna på Sicilien Malta, men öarna behöll en arabisk prägel till 1240-talet, då muslimerna fördrevs. År 1282 grep det aragoniska kungahuset makten, och i början av 1500-talet blev Malta en del av det spanska imperiet. År 1530 förlänade kejsar Karl V öarna till johanniterriddarna mot en symbolisk årlig avgift av en jaktfalk. Malta blomstrade under riddarväldet, som upphörde först med Napoleons ockupation 1798. Under Napoleonkrigen erövrade britterna Malta, som 1814 blev en kronkoloni. Som sådan var ön en viktig flottbas och upplevde en stor folkökning, vilket resulterade i att många malteser tvingades emigrera för att kunna försörja sig. Malta blev självständigt 1964, från 1974 som republik. Den brittiska militärbasen stängdes 1979. Den politiska kulturen på Malta har präglats av kampen mellan Nationalistpartiet och Arbetarpartiet. Nationalistpartiet är mer västmaktsvänligt och var drivande i närmandet till EU. Malta blev medlem i EU 2004.

Geografi

De maltesiska öarna består av fem öar (varav tre är obebodda) belägna mitt i Medelhavet, med en yta på totalt 316 kvadratkilometer. Malta är beläget 93 km söder om Sicilien och 288 km norr om Afrika. Gibraltar ligger 1826 km västerut och Mellanöstern 1940 km österut. Maltas strategiska läge har gjort landet till ett viktigt handelscentrum för internationell handel. Frihamnen har de senaste åren vuxit till en ledande omlastningshamn för containertrafik i Medelhavet. Malta är den största av landets öar och huvudstaden Valetta är landets kulturella, administrativa och kommersiella centrum. Landet har inga berg, floder eller sjöar. Landskapet karakteriseras av låga kullar med terrassodlingar på sluttningarna. Kustlinjen består mestadels av klippor med ett flertal hamnar och vikar.

Ekonomi

Maltas ekonomi är starkt beroende av handel med omvärlden. Öarna har ont om egna naturtillgångar och praktiskt taget allt råmaterial måste importeras. Malta är dessutom ett litet land med en begränsad hemmamarknad.

Klimat

Maltas klimat är varmt med en stadig nordvästlig vind. Klimatet är starkt påverkat av det omgivande havet och är ett typiskt soligt Medelhavsklimat med 300 soldagar per år i genomsnitt. Vintrarna är i allmänhet milda med en genomsnittstemperatur av 15 grader. Somrarna är mycket varma med mestadels molnfria dagar. Genomsnittstemperaturen på sommaren är 32 grader men detta uppvägs av en sval havsbris som svalkar i den värsta värmen.

Religion

Majoriteten av befolkningen är katoliker.

Snabbfakta

Land: Malta / Malta Huvudstad: Valletta / Valletta Invånare: 403000 Yta: 316 km2 Högsta punkt: 253 m

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2