Header image
 

 
 

Monaco

Moldavien ligger i Europa och Chisinau är huvudstad. Landet har ungefär 4 miljoner invånare och till ytan är Moldavien ca 33800 km2.

Historia

Området var befolkat under äldre stenålder. Jordbruk spred sig på 3000-talet f.Kr. Under antiken dominerades Moldavien av bl.a. skyter och sarmater. På 1300-talet inlemmades området i furstendömet Moldova, som senare tvingades erkänna Osmanska rikets överhöghet. Moldavien ingick i en region som kom att benämnas Bessarabien och som 1812 erövrades av Ryssland. År 1918 övertogs Bessarabien av Rumänien. Sovjetunionen svarade med att 1924 grunda den autonoma republiken Moldavien öster om Dnestr. I Molotov–Ribbentrop-pakten 1939 tillerkändes Sovjetunionen rätten till Moldavien, som annekterades 1940. Därmed grundades Moldaviska SSR, som omfattade delar av Bessarabien och den autonoma republiken Moldavien. År 1991 utropade republiken Moldavien sin självständighet. Reformarbetet har plågats av våldsamma etniska konflikter. Sedan 1992 har Moldavien i praktiken varit delat mellan ett ryskdominerat Transnistrien öster om Dnestr och ett egentligt Moldavien i väster.

Geografi

Moldaviens natur utgörs huvudsakligen av lågland med få berg. Det högsta berget är Balanesti som sträcker sig knappa 430 meter över havet. Utmed Moldaviens nordöstra gräns går floden Dnestr och utmed den västra går floden Prut, två floder som utmynnar i Svarta Havet. Landskapet mellan dessa två floder är mycket bördigt. Det är därför ett mycket uppodlat land. Inte ens 10 % av marken utgörs av skog. Den skog som finns är av lövtyp, såsom björk och ek. Däremot finns det få andra naturtillgångar

Ekonomi

Landets ekonomi grundar sig traditionellt på jordbruksproduktion, och den industri som finns är främst förädling av jordbruksprodukter. Under 2000-talet har ekonomin vuxit; både export och inhemsk privatkonsumtion har ökat. Stora avbetalningar på utlandsskulden och de dryga kostnaderna för energileveranser från Ryska federationen har dock bidragit till att bromsa den ekonomiska tillväxten. Jordbruket producerar bl.a. spannmål, tobak och vindruvor. Vid sidan av livsmedelsindustri har landet även en betydande textilindustri.

Klimat

Klimatet är torrt och tempererat. Somrarna är varma och vintrarna ganska milda. I norra Moldavien råder ett mer kustliknande klimat med lite fuktigare väder, men solen skiner ganska mycket över hela Moldavien året om.

Religion

Ortodoxa 98%, judar 1,5%, baptister och övriga 0,5%

Snabbfakta

Yta: 33 843 km²
Huvudstad: Chisinau (644 204 invånare)
Högsta punkt: Dealul Balanesti (430 m ö.h.)
Längsta flod: Dnjestr (Nistru) (1370 km)
Invånarantal: 3,8 miljoner
Språk: moldaviska/rumänska, ryska, ukrainska, gagauziska och bulgariska
Naturtillgångar: saknas i stort sett. Moldavien är ett jordbruksland.
Viktigaste exportvaror: jordbruksprodukter, livsmedel, textilier, tobak och metaller

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2