Header image
 

 
 

Montenegro

Montenegro gränsar till Kroatien, Bosnien–Hercegovina, Serbien, Kosovo, samt Albanien. Huvudstad är Podgorica.

Historia

Montenegro beboddes under antiken av illyrer, erövrades på 100-talet f.Kr. av Rom och fick på 600-talet e.Kr. en slavisk befolkning. Därefter kallades området Duklja, sedan Zeta och från slutet av 1200-talet Crna Gora ('Svarta berget', varav den venetianska formen Monte Negro). Efter att ha lytt under serbiska dynastier kom Montenegro under Osmanska riket 1499, men osmanerna kunde inte kontrollera landet, som styrdes av en ärkebiskop (vladika) vald av folkförsamlingen. På 1800-talet expanderade Montenegro territoriellt och blev 1910 kungadöme. Upp Efter första världskriget tvångsanslöts Montenegro till den nya staten Jugoslavien, efter andra världskriget med status som delrepublik. Montenegro kvarstod i Jugoslavien under 1990-talets krig, men efter en folkomröstning 21 maj 2006 bröt sig Montenegro ur förbundet. Montenegro blev självständigt 3 juni samma år.

Geografi

Landet Montenegro domineras av bergslandsskap, som endast till vissa delar är skogbeklätt. Landet har kust mot Adriatiska havet i Medelhavet i sydväst. I sydöst ligger Skodersjön, som delas mellan Montenegro och Albanien. Dess högsta bergstopp är Zla Kolata i bergskedjan Prokletije i landets norra del. Kotorbukten är känd som Europas sydligaste fjord, och ligger i landets nordvästra del intill Adriatiska havet.

Ekonomi

Montenegro är traditionellt inriktat på jordbruk samt till viss del även på basindustri, bl.a. skogs-, gruv- och textilindustri. Industrin är i många fall omodern, och ett stort moderniseringsarbete kvarstår. Vid sidan av basnäringarna har landet även en växande turism.

Klimat

Det inre av landet har ett kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma, fuktiga somrar. Kustområdet har medelhavsklimat med heta, torra somrar och relativt milda vintrar. Vegetationen vid kusten är typisk medelhavsvegetation, medan de högre bergsområdena har ett rikt alpint växtliv med bl.a. många vårblommande lökväxter. Bara mindre delar av den ursprungliga lövskogen är kvar.

Religion

De flesta montenegriner är ortodoxa katoliker. Finns även område med muslimsk majoritet, de flesta i norra Montenegro som heter Sandzak.

Snabbfakta

Huvudstad Podgorica
Yta 13 026 km²
folkmängd 678 177 [1] (159:e)
befolkningstäthet 48,7 inv/km² (126:e)
högsta punkt Bobotov Kuk 2522 m ö.h.
största sjö 368 km²

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2