Header image
 

 
 

Portugal

Är en republik på Iberiska halvön i sydvästra Europa. Portugal gränsar till Spanien i norr och öster och har kust mot Atlanten i väster och söder. Till Portugal hör också ögruppen Azorerna som ligger i Atlanten väster om Portugals fastland och ön Madeira som också ligger i Atlanten.

Historia

Portugals storhetstid inföll under 1400- och 1500-talen under "upptäckternas" era, en tid då Portugal erövrade kolonier i Brasilien, Asien och Afrika. Vid 1500-talets slut började nedgången för den portugisiska stormaktsperioden, och 1580 till 1640 hamnade Portugal under spanskt välde. År 1910 avskaffades monarkin i Portugal och republik infördes. Under åren fram till 1926 hade Portugal 40 olika regeringar. Den djupa ekonomiska kris som landet befann sig i ledde fram till en militärkupp 1926. Statskuppen blev inledningen på en drygt 40-årig period av diktatur under ledning av António Salazar. År 1968 efterträddes han av Marcelo Caetano. Missnöjet med diktaturen och landets dyrbara kolonialkrig växte sig allt starkare. År 1974 genomfördes en oblodig statskupp av militären - den s.k. Nejlikerevolutionen - och vid utgången av 1975 hade de afrikanska kolonierna, "provinserna", Angola, Moçambique, Guinea-Bissau, Kap Verde och Sao Tomé och Principe blivit självständiga. Östtimor ockuperades av Indonesien och blev självständigt först år 2002. Efter en turbulent period kom utvecklingen att stabiliseras i demokratisk riktning under ledning av socialistpartiet (PS) och dess ledare Mario Soares, som även inledde förhandlingarna om EU-inträde. Portugal blev medlem i EU 1986. År 1999 överlämnades den sista kolonin Macao över till Kina.

Geografi

Portugal delas av sin längsta flod Tejo. Norra delen är bergig med platåer. Södra delen mellan Tejo och Algarve består främst av slättland med ett något varmare och torrare klimat än det regniga norr. Sydligaste delen av Portugal har ett Medelhavsklimat som kan jämföras med Marocko och södra Spanien. Portugal har en lång kustlinje. I kontinentala Portugal är kustlinjen 943 kilometer, i Azorerna 667 kilometer och i Madeira 250 kilometer. Längs med kustlinjen finns fina stränder och Algarvekusten är världskänd. Även på ön Porto Santo finns en berömd strand som lockar många turister. Det finns många olika sorters stränder i Portugal, allt från milslånga sandstränder till klipphyllor av stelnad lava.

Ekonomi

Portugal har sedan revolutionen 1974 utvecklats från ett fattigt fiske- och jordbruksland med stor arbetskraftsutvandring till en modern ekonomi dominerad av tjänstesektorn där turismen utgör en viktig del. Andra tillväxtsektorer är finans-, telekom- och byggnadsbranscherna.

Klimat

Portugal är ett av Europas varmaste länder. I kontinentala Portugal är den årliga medeltemperaturen omkring 15 grader Celsius i norr och 18 i söder. Under vår och sommar är det ofta soligt och temperaturerna är väldigt höga under juli och augusti. De ligger mellan 35 och 40 grader i inlandet och 30-35 i norr. Temperaturen kan även uppnå 45 grader i södra delen av landet. Höst och vinter är normalt sett regniga och blåsiga, även om soliga dagar också förekommer. Temperaturen faller inte ofta under 5 grader. Genomsnittet ligger på 10 grader, men längre inåt landet kan temperaturen understiga noll grader. Snö är vanligt i bergiga områden i norr, speciellt i Serra da Estrela. Portugal har Medelhavsklimat, speciellt i Algarve och Alentejo, även om kusten tekniskt sett är atlantisk.

Religion

En stor majoritet av portugiserna är katoliker. Religiösa minoriteter består av ungefär 300 000 protestanter, 40 000 muslimer, 10 000 hinduer (varav majoriteten kommer från Goa, en före detta portugisisk koloni), och omkring 1000 judar.

Snabbfakta

Huvudstad Lissabon
Officiellt språk portugisiska
Yta 92 391 km²
Valuta Euro1 (EUR)
Högsta punkt Ponta do Pico 2 351 m ö.h.
Längsta flod Tajo 1 010 km

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2