Header image
 

 
 

Tjeckien

Tjeckien är ett centraleuropeiskt land och medlemsstat i Europeiska unionen. Landet gränsar enbart till andra länder i unionen: Tyskland i väst och nordväst, Polen i norr, Slovakien i öst, och Österrike i söder.

Historia

Staten Tjeckien uppstod 1 januari 1993 genom delning av Tjeckoslovakien. Den nya staten ärvde från Tjeckoslovakien flagga liksom nationalsång. Konstitution, regering och parlament övertogs från den tjeckiska delen av den gamla federationen. Tjeckien har sedan självständigheten utvecklat stabila demokratiska och marknadsekonomiska institutioner. Inrikespolitiken har dominerats av ekonomiska frågor och de politiska partierna har kommit att formera sig i ett vänster- och ett högerblock, även om blocköverskridande regeringssamarbeten har förekommit. År 1992 vann Václav Klaus nybildade parti Medborgardemokraterna (ODS) valen i den tjeckiska delen av federationen. Som premiärminister (1992–97) var Klaus en central aktör bakom såväl Tjeckoslovakiens delning som den marknadsliberala reformpolitik som Tjeckien genomförde. Trots valseger för ODS 1996 tvingades Klaus avgå året därpå efter en partifinansieringsskandal. Efter nyval 1998 bildade i stället Miloš Zeman en socialdemokratisk minoritetsregering med stöd av ODS. Socialdemokraterna (CSSD) kunde fortsätta regera även efter valet 2002, nu i koalition med Kristdemokraterna (KDU-CSL) och ett liberalt parti. Denna regering kom 2004 att föra Tjeckien in i EU sedan en stor majoritet sagt ja till medlemskap i en folkomröstning året innan. Redan 1999 hade Tjeckien blivit medlemmar i NATO. Därmed var båda de två målsättningar som dominerat utrikespolitiken sedan självständigheten uppfyllda.

Geografi

Tjeckien avgränsas till stora delar naturligt av bergskedjor: i sydväst av Ceský les och Šumava (Böhmerwald), i nordväst av Krušné hory (Erzgebirge) i nordost av Krkonoše (Riesengebirge), Beskydy, Jeseníky och i sydost av västra Karpaterna. Böhmisk-Mähriska Randbergen går längs gränsen mellan Tjeckiens stora delar Böhmen och Mähren. Högsta bergstoppen, 1 602 m, ligger i Krkonoše och heter Snežka. Lägsta punkten, 115 meter över havet, ligger vid Elbes utlopp mot norr. Avgränsade av dessa bergskedjor ligger de böhmiska och mähriska högplatåerna. Elbe (Labe) rinner upp i Krkonoše, rinner söderöver i en båge över den böhmiska högplatån innan den finner riktningen mot norr, passerar mellan Krušné hory och Krkonoše och vidare in i Tyskland, bifloden Ohre förenar sig med Elbe vid Litomerice. Också Oder (Odra) rinner upp i Tjeckien, i Krkonoše. På den böhmiska högplatån förenar Elbe sig med Moldau (Vltava) vid Melník, norr om Prag. Moldau har i sin tur de stora bifloderna Sázava och Berounka, och Böhmen avvattnas på så sätt åt norr, medan floderna i Mähren (Morava, Svratka) rinner mot söder till Donau. Tjeckien har inga naturliga sjöar av betydelse, de största fria vattenytorna utgörs av regleringsdammar i de stora floderna.

Ekonomi

Klimat

Tjeckien har ett kontinentalt klimat med kalla och torra vintrar och varma och fuktiga somrar. Landet drabbades av svåra översvämningar 1997, 2002 och 2006. Medeltemperaturen är -4 till -2 grader i januari och 17 till 18 grader i juli. Det brukar vara upp till 500 och 700 mm regn per år och det faller mestadels under sommaren.

Religion

Tjeckien har en av de minst troende befolkningarna i Europa. Enligt statistik från år 2001 är 59% ateister eller inte anslutna till någon religion, 26,8% Romerska katoliker och 2,1% protestanter. .

Snabbfakta

Huvudstad Prag
Regering republik
Yta total: 78 866 km2
vatten: koruna (CZK)
Befolkning 10 235 455 inv.
Språk Tjeckiska
Header image

Skicka mailheader image 2

header image 2