Header image
 

 
 

Ukraina

Ukraina är till yta 6037000 km2 något större än Frankrike och är därmed Europas näst största stat efter Ryssland

Historia

Ukraina är ett östslaviskt ord för gränsområde, och som ett sådant har territoriet fungerat genom historien. Självständiga ukrainska politiska och sociala institutioner har haft svårt att utvecklas. Den förhistoriska utvecklingen i västra Ukraina liknar den i Polen. Jordbruk uppkom väster om Dnepr ca 4000 f.Kr. Från tidig järnålder (600-talet f.Kr.) fanns en klar skiljelinje mellan skogszonen och stäppområdet, som först dominerades av skyter, därefter av sarmater. Vid början av vår tideräkning tilltog inflytandet från nordväst, och successivt fick germanskspråkiga grupper, bl.a. goter, överhanden i stora delar av Ukraina. Från 400-talet e.Kr. bredde en slavisk befolkning ut sig i norr, medan nomadfolk fortsatte att behärska södra Ukraina ända till 1700-talet. I norra Ukraina uppstod på 800-talet det vidsträckta riket Kievrus, en följd av att köpmän från det blivande Sverige kom i kontakt med östslaviska stormän och skapade herravälden. Kievfursten Vladimir I antog 988 den ortodoxa kristendomen. Kievrus upplöstes på 1100-talet, och området infogades på 1240-talet i mongolväldet. Västra Ukraina underordnades på 1300-talet Polen och Litauen. År 1648 gjorde de ukrainska kosackerna uppror mot Polen under ledning av Bohdan Chmelnytskyj (död 1657). Detta blev början på ett närmande till Moskva, vilket ledde till att Ukraina på 1700-talet infogades i Ryssland; västligaste Ukraina tillföll dock Österrike. På 1800-talet utsattes Ukraina för en omfattande förryskning. De ukrainska nationalisterna svarade med att 1918 utropa Ukraina till en självständig stat, men 1921 delades landet mellan Ryssland och Polen. Den ryska delen blev 1922 en sovjetrepublik. Miljoner människor svalt ihjäl 1932–33. Efter andra världskriget kom i stort sett hela det historiska ukrainska territoriet att ingå i sovjetrepubliken Ukraina. I samband med Sovjetunionens sönderfall blev Ukraina självständigt 1991. Det fria Ukraina drabbades av ekonomiska problem och har haft svårt att utveckla demokratiska traditioner. Under den s.k. orangea revolutionen 2004 skedde dock ett demokratiskt genombrott under ledning av Viktor Jusjtjenko.

Geografi

Ukraina är Europas näst största land, efter Ryssland. Det gränsar till Ryssland i öst, Vitryssland i norr samt Polen, Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien i väst. I söder har landet kust mot Svarta havet. I sydväst bildar Donaudeltat gräns mot Rumänien. Det ukrainska landskapet är mestadels ett platt, fruktbart slättland och högland som delas upp av floder, såsom Dnepr, Donets, Dnjistro och Buh, som rinner söderut och mynnar i Svarta havet eller det mindre Azovska havet i söder. Ukraina är ett bördigt land med svartjord och många floder, och är således en viktig jordbruksexportör för övriga Europa. Mot Vitryssland finns skogsmarker. De enda bergsområdena är Karpaterna i väst som når upp till 2 061 meter över havet vid dess topp (Hoverla), samt de mindre Jajlabergen på Krims sydkust mot Svarta havet i söder. Den viktigaste floden är Dnepr som rinner genom landet från norr till söder, där den mynnar i Svarta havet vid Cherson strax norr om Krimhalvön. Ukraina har för det mesta ett tempererat kontinentalklimat, men snarare med medelhavsklimat längs Krims sydkust i söder. Nederbörden är ojämnt fördelad, med mest i väst och norr, och mindre i öst och sydöst. Vintertemperaturen varierar från kyligt vid Svarta havet till kallt i inlandet. Somrarna är varma över största delen av landet, men i regel med mer värme i syd. Under Sovjettiden var Ukraina de höga kommunistledarnas semesterparadis; det är medelhavsklimat vid Svarta havet, om än vintrarna är kallare. Populära turistmål är Lviv, Kiev, Odessa och Krim med dess riviera. Ukraina kräver inte visum längre (från 1/1 2008) för turistbesök, vilket gör landet mer attraktivt för turister från Västeuropa.

Ekonomi

Under 2008 ökade Ukrainas BNP med 7,1%. Den ekonomiska krisen har drabbat Ukrainas ekonomi hårt vilket resulterade i att BNP föll med 15%. Efter krisen visade den Ukrainska ekonomin tydliga tecken på återhämtning, med 4,5 % BNP tillväxt 2010 samt estimerad BNP tillväxt på 4-5 % per år mellan 2011 - 2015.

Klimat

Största delen av landet har ett typisk inlands klimat med kalla vintrar och varma somrar. Medeltemperatur/dygn: Kiev -6C(jan), +20C(juli). Medelnederbörd/år: Kiev 615 mm

Religion

Ukrainsk-otrodox 19%, rysk-ortodox 9%, övriga ortodoxa 16%, katoliker 6%, ateister 38%

Snabbfakta

Yta: 603 700 km2
Folkmängd: 46,2 miljoner invånare
Huvudstad: Kiev
Folkrikaste städer: Kiev (2,5 miljoner invånare), Charkiv (1,4 miljoner), Odessa (1 miljon)
Statsskick: republik
Högsta berg: Hoverla (2 058 m ö.h.)

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2