Header image
 

 
 

Ungern

Ungern är ett land i Centraleuropa helt omgivet av sina grannländer Slovakien, Ukraina, Rumänien, Serbien, Kroatien, Slovenien och Österrike. Ingen del av landet gränsar mot havet.

Historia

Grunden till en ungersk stat lades i slutet av 800-talet genom invandring av stamfolket magyarerna. Under Stefan I, som år 1001 kröntes till Ungerns konung, kristnades magyarerna och övergav sitt nomadiserande liv. Från 1300-talet kom Ungern att hotas av det turkiska väldet. År 1526 delades landet i tre delar; turkisk respektive habsburgsk överhöghet samt furstendömet Transsylvanien. Sedan turkarna besegrades 1699 blev Ungern en del av det habsburgska väldet. Efter inbördeskrig och långvariga motsättningar skapades dubbelmonarkin Österrike-Ungern 1867. Dubbelmonarkin upplöstes 1918 och den ungerska republiken utropades. Fredsuppgörelsen efter första världskriget slog hårt mot Ungern, som förlorade ca två tredjedelar av landets yta och ca en tredjedel av befolkningen till grannländerna. Mellankrigstiden blev turbulent och slutade i ett auktoritärt styre av riksföreståndaren Miklós Horthy. Samverkan med Tyskland under andra världskriget ledde till ett deltagande i det tyska anfallskriget mot Sovjetunionen men också till en senare tysk ockupation av Ungern i mars 1944 när landet sökte en separat fred med de allierade. I januari 1945 besegrade sovjetiska styrkor de tyska trupperna i Budapest; året därpå utropades den ungerska folkrepubliken. Kommunisterna tog definitivt över makten 1948. Ett uppror mot det kommunistiska och sovjetiska förtrycket slogs brutalt ned 1956. Ungern var det land inom det kommunistiska blocket som först vågade samarbeta med väst; den ungerska gränsöppningen mot Österrike under sommaren 1989 bidrog till Central- och Östeuropas snabba omvandling. Ungern blev medlem i Nato 1999, EU 2004 och sedan december 2007 även i Schengensamarbetet. Ungern tar över det roterande ordförandeskapet i EU första halvåret 2011.

Geografi

Större delen av Ungern består av slättland, bl.a. det stora området Alföld med inslag av pusta. Under förhistorisk tid var den ungerska slätten täckt av vatten, och kom när vattnet drog sig tillbaka att täckas av flodavlagringar, som idag tillsammans med ditblåst lösjord ger stora vidder av mycket bördig mark. Två tredjedelar av Ungerns yta är uppodlad. Främst odlas vete och majs, men det finns också stora odlingar av frukt, sockerbetor, grönsaker och hampa. På Bakonyskogens sydsluttningar och i nordvästra delen av landet odlas vin. Den helt dominerande staden i landet är huvudstaden Budapest, med över 2 miljoner invånare. Den gamla stadsdelen Buda ligger på Donaus västra strand, och den modernare stadsdelen Pest på dess östra strand. Berömda byggnader är Kröningskyrkan och parlamentsbyggnaden. Staden var besatt av turkarna 1541-1686. Stora skador vållades under andra världskriget och folkresningen 1956. Andra stora städer är: Nyiregyhaza, Debrecen, Szeged, Pécs, Miskolc mfl. Ungerns största sjö är Balatonsjön.

Ekonomi

Den ekonomiska utvecklingen i Ungern har tagit fart och BNP har ökat markant senaste åren. Den privata sektorn svarar för drygt 80% av BNP. Utländska investeringar till ett värde av US$ 23 miljarder har gjorts sedan 1989. Inflationen har minskat från 14% 1998 till 4,7% 2003.

Klimat

Ungern har ett kontinentalt klimat med kalla, fuktiga vintrar och varma somrar. Årsmedeltemperaturen är 9,7 °C. Temperaturen svänger mellan cirka 38 °C på sommaren till –29 °C på vintern. Temperaturen under sommaren är vanligtvis mellan 27 °C och 32 °C och under vintern mellan –15 °C och 0 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är cirka 600 millimeter.

Religion

Religionstillhörigheter * Romerska katoliker 51,5% * Calvinister 15,5% * Lutheraner 12,5% * Övriga 7,5%

Snabbfakta

Huvudstad Budapest
Officiellt språk ungerska
Valuta ungersk forint
högsta punkt Kékes 1 014 m ö.h.


 


Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2