Header image
 

 
 

Vatikanstaten

Vatikanstaten är en självständig stadsstat belägen i den italienska huvudstaden Rom.

Historia

Delar av den Italienska halvön styrdes av Påvar i över 1000 år fram till mitten av 1800-talet då de flesta områden togs över av det nyligen enade Italienska riket. År 1870 minskade Påvens ägor ytterligare när Rom själv blev annekterat. Långdragna konflikter mellan Påvar och Italien löstes 1929 i 3 avtal som etablerade den oberoende staten Vatikanstaten och gav Romersk Katolicism en speciell status i Italien. Vatikanstaten är en enklav i Rom. Det är världens minsta stat. Förutom territoriet Vatikanstaten så tillhör 23 platser i Rom och 5 utanför Rom landet. Vatikanstaten får årliga bidrag från Katoliker över hela världen. Förutom detta består ekonomin av försäljning av poststämplar till frimärken, mynt, medaljer och andra turistsouvenirer. Även investeringar och fastigheter står för en stor del av statens inkomster. Inkomsterna och levnadsstandard för arbetare i Vatikanstaden är jämförbara med motsvarande i Rom.

Geografi

Vatikanstaten räknas som världens minsta självständiga stat. Den omgärdas i norr, väster och söder av en stadsmur, som i öster öppnar sig mot Petersplatsen. Till påvedömet räknas även ett antal byggnader och landområden utanför den egentliga Vatikanstaten.

Ekonomi

Landets inkomster kommer främst från den enorma turism som besöker staten av religiösa, kulturhistoriska och/eller arkitektmässiga skäl. Man har även stora finansiella investeringar i fonder och italienska företag.

Klimat

Klimatet i Vatikanstaten är medelhavskt och sommaren kan bli mycket varm.

Religion

Religionen är till hundra procent katolsk

Snabbfakta

Största stad Vatikanstaden
Yta 0,44 km²
folkmängd 821 inv

Header image

Skicka mail
header image 2

header image 2